2011. június 5., vasárnap

Borsótorta - kicsit másképp

Lehet, hogy lesz igazi borsótorta a jövő hét végére, de addig is Helga be kell, hogy érje ezzel a változattal, bár amit a hasában őriz... (mármint a torta!).... :)


Tehát lássuk:
Az alapötletet a nemezből varrt különféle gyümölcs és ételcsodák adták. Ezek megtalálhatók a meska.hu illetve az etsy.com oldalakon garmadával.
No és a BIG LITTLE FELT UNIVERSE könyvemben is (Jeanette Lim-től).
Ott láttam, hogy a nemezből készült tortát - hogy tartása legyen - keménypapírral béleli. Hát én jobbat találtam ki! Fém kekszesdobozt vontam be filcanyaggal, majd ezután díszítettem. Azért így leírva egész egyszerűen hangzik ... én azért egy hetet legalább eltotojáztam vele :)
Nézzük hogyan is állt össze, nem is írnék sokat róla, beszéljenek inkább a képek!

A kezdetek, két méretben megfelelő kekszesdoboz:


Sárga filccel bevontam, apró kézi öltésekkel varrtam, illetve a dobozokhoz kétoldalú ragasztóval is rögzítettem - ez később hibának bizonyult! Érdemesebb a ragasztót csak a legvégén használni....
Az eredmény:Ezután jött a melegvizes, szappanos nemezkészítés - annak is a legalapabb formája a gombócgyártás, zöldből és pirosból - hát ez bizony időigényes ha nem is egyfolytában de két napot biztosan gömbölygettem!
A piros gombócot egy kicsit elformátlanítottam olyan eperfélére. Az eper kocsányát és a borsó héját zöld filcből szabtam ki (csak úgy nekieresztettem aaz ollót, így sikerült...):


Miután az eperforma készen lett, felvarrtam rá a levélkéit és a szárát, majd aranybarna gyöngyfonállal kihímeztem a magjait:

 Az itt következő dolog nekem nagyon tetszett, csak igen munkaigényes. Ebből lesz a tejszínhabdíszítés a tortán.
Elkészítése:
Az első alakzatból egy habgombóchoz 8 db-t vágtam ki, majd a fotón látható módon összevarrtam és a végén a tortára erősítettem. (Egy kis szorzás: 21 tejszínhabgombóc * 8 lapocskával az... mennyi is?  Csak nem 168? Na ez azért egy kicsit unalmas volt... No de már túl vagyok rajta!


Még egy kis szaténszalag és farkasfog (ez a citromkrém) körbe a "piskótára", egy kevés ribizli, vagy franciadrazsé (itt piros gyöngy) az alsó szintre, hogy kapjon egy kis színt és...
...és íme a végeredmény:


Már csak meg kell tölteni ezeket az üres "pocakokat"!


 Ez is sikerült egy "kevés" nutellával és csokikával...
(Nem is sok, ha figyelembevesszük az átadás helyén majd felmerülő ünneplő barátokat is...)


 És végül egy sztárfotó a telipocakos emeletes borsótortáról!
BOLDOG XX-et HELGA!


Ui: Csak egy utolsó adalék, Helga annyira szereti a nyers zöldborsót (és ez a születésnapja táján van is), hogy ha jól emlékszem, már hat éves kora óta mindig borsótortát kér.
Ha a fenti tortát megsütném, a következőkből állítanám össze:
házipiskóta, citromkrém, nyers borsó (a nem elég bátraknak lehet marcipán...) és eper (a borsó hüvelye és az eper kocsánya zöld marcipán), az alsó szint piros bogyói pedig málna vagy ribizli, de ezek hiányában franciadrazsé is lehet, ja és tejszínhab...
Jó képzeletbeli étvágyat!

2 megjegyzés:

  1. Megért minden totoját, igazán remekre sikerült, én magam is szivesen elnézegetném a konyhámban, persze "teli pocakkal" :)

    VálaszTörlés
  2. Kösz a dícséretet :)

    Sok szép telipocakost kívánok a konyhádba :)))

    VálaszTörlés